Școlile, spitalele, hotelurile și pensiunile vor fi obligate să ia măsuri special pentru persoanele cu alergii. Aceste persoane vor fi înscrise în Registrul național al afecțiunilor alergice. Prevederile sunt trecute într-un proiect de lege ce este propusă pentru dezbatere la Senat.
“Alergia este cea mai frecventă boală cronică din Europa, până la 20% dintre pacienţii cu alergii au o formă severă debilitantă de alergie – astm sever, şoc anafilactic sau risc de deces în urma unei reacţii alergice”, se argumentează în expunerea de motive, potrivit legestart.ro.
Proiectul prevede înființarea Registrului naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice și măsuri în vederea sprijinirii acestora şi integrării lor în societate, fără discriminare, în ceea ce priveşte raportul acestora cu:
- a) instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar, de stat si private, inclusiv cele care funcţionează cu program prelungit şi care asigură sau nu servicii de masă.
- b) instituţiile de învăţământ universitar, de stat sau private, care asigură servicii de masă în cantine studenţeşti.
- c) unităţile spitaliceşti, de stat sau private.
- d) cabinetele individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat şi private.
- e) unităţile de cazare, de stat sau private, care organizează tabere pt copii, cu condiţia informării, în prealabil, cu privire la participarea copiilor diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice şi a celor suspecţi a fi diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice.
Prin urmare, școlile, spitalele, hotelurile și pensiunile vor fi obligate să ia măsuri pentru a asigura hrana persoanelor care se declară ca fiind înscrise în Registrul național al afecțiunilor alergice.
”Instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar menţionate au obligaţia ca, pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi pentru cei care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală emisă de medicul alergolog, să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore sau reprezentant legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual. Instituţiile menţionate în acest alineat care au posibilitatea de pregătire a porţiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele conţin ingredientele corespunzătoare fişei cu alimente alergene ale fiecărui copil, înmânată de familia / părinţii / tutorele / reprezentantul legal al copilului. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea familiei / părinţilor / tutorelui / reprezentantului legal de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestora în niciun fel”.
Mai mult, persoanele care suferă de bolile înscrise în lege vor beneficia gratuit de dozele de adrenalină necesare tratamentului, în caz contrar fiind îndreptățite să anunțe autoritățile, care vor da amenzi.
Lipsa dozei de adrenalină pentru auto-injectare sau existenţa unei doze de adrenalină pentru auto-injectare expirată în cabinetele individuale de mediciă de stat și private, inclusive cele de medicină dentară se sancţionează cu amenda într-un cuantum cuprins între 5000 lei şi 20 000 lei, mai prevede proiectul.
De asemenea, persoanelor care prezintă suspiciune de a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice le sunt decontate analizele şi testele specifice necesare diagnosticării.
Legea nu se va aplica persoanelor cu intoleranţe alimentare sau boală celiacă şi nici celor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu intoleranţe alimentare sau boală celiacă.